Novosti

Najbrojniji zbor građana do sada: Mještani Obodnice ne vjeruju obećanjima

Na kraju zbora mještani su najavili da su spremni i na nove zborove, okupljanja, ali i proteste

21.12.2023 09:11
Slika
 

Dvanaesti po redu zbor građana održan u Donjoj Obodnici privukao je veliku pažnju mještana. Više od 150 prisutnih građana razgovaralo je sa tematskim ekspertima i nadležnima o pitanju vodovoda i odvodnje otpadnih voda u Donjoj Obodnici i okolnim naseljima.

Ekspertica za ekologiju Džemila Agić upozorila je na sve opasnosti vodosnabdijevanja iz bunara i cisterni jer se voda lako može zagaditi pesticidima, fekalijama ili oborinskim vodama. Istakla je kako snabdijevanje iz bunara ili cisternama može biti samo prijelazno rješenje. S ovim stavovima složio se i predsjednik Mjesne zajednice Donja Obodnica Ajdin Softić koji je nadležnima poručio kako se mještani ne žele svađati, da pružaju ruku prijateljstva, ali i da ne žele ponovo biti prevareni.

Tokom zbora mještani su nekoliko puta isticali da im je vodovod obećavan od strane gradske uprave Tuzla još od početka 2010-ih, a da do danas nije iskopana ni jedna lopata zemlje za polaganje cijevi. Vekaz Karić iz Vodovoda i kanalizacije objasnio je mještanima kako je završeno idejno rješenje za vodosnabdijevanje te da će se početkom 2024. raspisati javni poziv za izradu glavnog projekta. Kada projekt bude gotov, znat će se puna cijena radova, a njihovo izvođenje ovisit će od sposobnosti gradskih vlasti da pronađu novac. Pozvao je mještane da nastave lobirati i vršiti pritisak na gradsku upravu kako bi riješila ovaj životno važan problem.

Nizama Muftić iz Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica s mještanima je razgovarala o problemu septičkih jama te ih pozvala da svoje septičke jame izgrade propisno, a da svako nepropisno izlijevanje mogu prijaviti gradskoj komunalnoj inspekciji. Istakla je kako po njenim saznanjima oko 80% septičkih jama nije urađeno propisno.

Na zboru je bila prisutna i Sabiha Mujkanović, potpredsjednica Gradskog vijeća Tuzla, koja je prema neslužbenim razgovorima koje je vodila najavila izbore za savjete mjesnih zajednica nakon lokalnih izbora 2024. godine, čime bi Gradsko vijeće konačno ispunilo ovu obavezu iz Statuta grada Tuzla.

Na kraju zbora mještani su najavili da su spremni i na nove zborove, okupljanja, ali i proteste kako bi se izborili za rješavanje pitanja vodosnabdijevanja koje im godinama zagorčava živote, stvara psihološki pritisak te nanosi ekonomske štete.

0 0