Novosti

Mještani Plana se samoorganizovali

Pokreću građansku inicijativu prema Gradskom vijeću Tuzla

30.08.2023 09:49
Slika
 

Iako su dio Mjesne zajednici Šićki Brod koja je direktno izložena štetnom djelovanju Termoelektrane Tuzla, naselje Plane za razliku od naselja Šićki Brod nije toplifikovano. Plane se ne nalaze ni u planiranim zonama toplifikacije na koje će se grijanje širiti u narednom periodu.

Kako bi to promijenili i dobili centralno grijanje mještani Plana su se samoorganizovali i pokrenuli u akciji za priključenje na mrežu centralnog grijanja. Sinoć je u Planama u organizaciji mještana održan zbor građana kao formalna aktivnost u pokretanju građanske inicijative za proširenje zona toplifikacije na Plane.

Zbor je organizirao Savjet mjesne zajednice Šićki Brod. Vođen je zapisnik, a na kraju zbora građani su jednoglasno usvojili zaključke o prikupljanju potpisa i formiranju radne grupe za provođenje aktivnosti. Cilj građana je prikupiti 10% potpisa građana ove mjesne zajednice i predati ih Gradskom vijeću Tuzla. Time bi Gradsko vijeće u skladu sa zakonom bilo prisiljeno sazvati posebnu sjednicu o ovom pitanju na kojoj mještani Plana žele da se zone toplifikacije prošire i na njihovo naselje.

Na zboru su mještani istakli kako se osjećaju zapostavljeno te kao građani drugog reda jer žive neposredno uz termoelektranu, najugroženiji su njenim radom, a nemaju centralno grijanje.  Izrazili su optimizam da će njihovi zahtjevi biti usvojeni. U suprotnom su najavili mirne proteste ispred Gradske uprave Tuzla.

Prikupljanje potpisa započeto je odmah, građani su dogovorili rokove, izabrali radnu grupu i zadužili Savjet mjesne zajednice da ih pismenim putem informiše o provedenim aktivnostima kako bi se akcija nastavila i provela do kraja.

Zbor u Planama spontano je proizašao iz aktivnosti Udruženja građana Front slobode koje je do sada na području Grada Tuzla organiziralo 9 zborova građana o komunalnim problemima. Potaknuti zborom u Šićkom Brodu koji je organizirao Front Slobode, mještani Plana su se samoorganizovali i odlučili pokrenuti građansku inicijativu u čemu su im aktivisti Fronta slobode pružili potrebnu administrativnu podršku.

0 0