Novosti

Gradsko vijeće Tuzla krši Statut grada koji je samo donijelo

Komisija je u poprilično „uvijenom“ tonu zaključila kako Gradsko vijeće nije ispunilo svoju obavezu

20.12.2023 13:39
Slika
 

Gradsko vijeće Tuzla je još prije dvije godine na sjednici 27.5.2021. donijelo Statut Grada Tuzle koji je predvidio održavanje izbora u mjesnim zajednicama. Gradsko vijeće je samo sebe članom 169. Statuta grada obavezalo da će donijeti odluku o održavanju mjesnih izbora. Odluka nije donešena do danas.

Građani, nevladine organizacije i pozicija u Gradskom vijeću su često pokretali pitanje izbora u mjesnim zajednicama, ali nažalost bez rezultata. Na svakom od održanih zborova građana koje je organizirao Front slobode bilo je riječi i o ovoj temi. Mjesna zajednica je direktna poveznica između građana i lokalnih vlasti, potrebna i nadležna za komunikaciju i rješavanje mjesnih pitanja. Građani žele sami izabrati članove savjeta mjesnih zajednica umjesto da ih imenuje Gradsko vijeće po političkoj kvoti.

Kako bi saznali da li je neraspisivanje mjesnih izbora zakonito, Front slobode je poslao zahtjev za autentično tumačenje Statuta Grada Tuzla nadležnoj Komisiji za statutarna pitanja Gradskog vijeća Tuzla te pokušao dobiti mišljenje da li Gradsko vijeće Tuzla krši Statut grada ne donošenjem odluke o izborima za savjete mjesnih zajednica. Statutarna komisija odgovorila je kako Front slobode kao nevladina organizacija nije nadležan za podnošenje upita ovoj komisiji te da to mogu uraditi samo gradski vijećnici.

Zbog toga je Front slobode u junu 2023. uputio molbu svim vijećnicima da postave ovo pitanje. Vijećnik Naše stranke Omer Berbić to je i učinio na 32. redovjnoj sjednici gradskog vijeća 26.10.2023. godine. Nakon upita vijećnika Berbića, komisija je konačno dala odgovor na postavljeno pitanje.

Komisija je u poprilično „uvijenom“ tonu zaključila kako Gradsko vijeće nije ispunilo svoju obavezu te se odmah dala u opravdavanje Gradskog vijeća tvrdnjama kako komisija nije uključena u proces mjesnih izbora te da ne zna zašto ih Gradsko vijeće nije raspisalo. Komisija u svom odgovoru okvirno spominje „eventualno postojanje opravdanih i objektivih razloga“ zašto to nije učinjeno. Isto tako, komisija naglašava kako po statutu ne postoje mjere za utvrđivanje kršenja Statuta grada te da niko nije nadležan za postupke kršenja.

Koliko god odgovor komisije bio uopšten i koliko god odgovor bježao od suštine, očigledna činjenica se ne može sakriti- Gradsko vijeće Tuzla krši Statut grada Tuzla koji je samo donijelo. S tim se na kraju slaže i sama Komisija za statutarna pitanja na kraju svog odgovora kada poziva Gradsko vijeće da „što hitnije pokrene postupak za donošenje odluke o uređivanju izbornog procesa za savjete mjesnih zajednica“.

0 0