Novosti

Gradonačelnik obećava rješavanje pitanja vodosnabdijevanja

Gradonačelnik Zijad Lugavić na 33. sjednici Gradskog vijeća Tuzla u oktorbru 2023. godine obećao je rješenje pitanja vodosnabdijevanja

25.01.2024 10:56
Slika
 

Kako osigurati snabdijevanje vodom svoje domaćinstvo još uvijek je aktualno pitanje za mnoge građane Tuzle, posebno u ruralnim mjesnim zajednicama sjeverno od urbanog dijela Tuzle. Naselja Tetima, Crno Blato, Dokanj, Breška, Obodnica i Dragunja i dalje nemaju gradski vodovod.  Građani u ovim mjesnim zajednicama posebno su ugroženi zadnjih nekoliko godina jer zbog klimatske krize presušuju lokalni bunari i izvori iz kojih su se snabdijevali vodom.

Kako bi se ovaj dugogodišnji i veliki problem riješio, pokrenute su mnoge aktivnosti. Front slobode organizira zborove građana, građani su itekako spremni na aktivnosti u cilju izgradnje vodovoda, a gradska uprava i Vodovod i kanalizacija su uvelike u procesu planiranja i projektovanja vodovoda.

O ovim pitanjima govorio je i gradonačelnik Zijad Lugavić na 33. sjednici Gradskog vijeća Tuzla u oktorbru 2023. godine. Iz stenograma sjednice vidljivo je kako je gradonačelnik Lugavić najavio proširenje gradskog vodovoda prema gore spomenutim naseljima u narednih nekoliko godina. Lugavić je najavio izradu glavnog projekta i zatim apliciranje za sredstva kako bi se projekt proveo:

„Takođe u razgovoru sa građankama i građanima, kao veliki problem se pokazalo vodosnabdjevanje rubnih mjesnih zajednica. Ovdje prvenstveno govorimo o Tetimi, Crnom Blatom, Doknju, Breškama, Obodnici jednoj, Obodnici drugoj i Dragunji. Već je urađeno jedno idejno rješenje za nastavak vodovodne mreže, odnosno, mreže gradskog vodovoda od Soline pa prema Tetimi, Crnom Blatu, Breškama, do određene visinske kote u Hidanima, uz izgradnju jednog novog i potrebnog rezervoara za ove namjene, tako da ćemo za iduću godinu uraditi projekat i zajedno s vama predstaviti građanima modus kako možemo riješiti, koliko to košta i da vidimo kako možemo doći do tih sredstava. A u fazi je izrada drugog idejnog rješenja, od Lipnice gore prema Donjoj i Gornjoj Obodnici, Breškama i Dragunji, gdje će po nezvaničnim informacijama trebati biti napravljeno nekoliko rezervoara radi prepumpavanja i dovođenja vode u ova naselja, tako da ćemo za iduću godinu na neki način imati spremna i idejna rješenja, a vjerovatno i projektna rješenja, koja će nam tačno reći kako riješiti ovaj problem. Da struka kaže kako je rješivo? Koliko to košta? Pa da onda opet zajedno sjednemo i vidimo kako ćemo to riješiti, jer to nije nešto što će se može riješiti preko noći. To je nešto za čiju realizaciju će trebati sigurno nekoliko godina, ali je veoma bitno da mi imamo, projekte kako se to može riješiti, a onda ćemo ići tražiti sredstva, vidjeti imovinski kakvo nam je stanje. Da li treba raditi eksproprijaciju ili ne treba? Dakle, imaćemo sve činjenice na stolu i onda možemo s građanima otvoreno sjesti i dati im informaciju u kojem periodu je moguće riješiti ovaj problem.“

Do danas je idejni projekt završen i rješenje je pronađeno. Slijedi izrada glavnog projekta te potraga za sredstvima. Nadamo se kako će Grad Tuzla održati obećanje i uspješno pronaći sredstva. Front slobode će i dalje zajedno s građanima nastaviti inzistirati na rješavanju ovog problema kroz zborove građana.

0 0